Senaste nummer

Tidskrifterna presenterar innehållet i varje nyutkommet nummer.

Översättning #4 2022
2022-11-27 Prisbelönta översättaren och redaktören John Swedenmark är gästredaktör och temat är - givetvis - översättning! Vi följer den svenska litteraturen ut över landets gränser, inte minst genom Johns stora intervju med den tyska översättaren Klaus-Jürgen Liedtke, som har sett till att Johan Stagnelius, August Strindberg, Harry Martinson, Hjalmar Söderberg, Gunnar Ekelöf, Edith Södergran, Carl Jonas Love Almqvist, Göran Sonnevi och Jan Myrdal blivit tillgängliga på tyska, liksom en lång rad poeter i en omfattande antologi. »

Läsningens Rum #64 2022
2022-11-17 Läsningen, särskilt sedan den framför allt blev en tyst företeelse, kan framstå som en immateriell, inre process - ett inhämtande av information där kroppsliga och materiella villkor inte är av någon större vikt. Men utgångspunkten för det här numret är att det spelar roll vem som läser, och varifrån. Medvetet eller omedvetet har läsaren olika ingångar till texten. Omvärlden tar sig in på olika sätt, läsningen glider ihop med det som sker runt omkring; förstunden och förut, skapar en hybridtext. Ibland minns man bara en text av en tågresa, tittar yrvaket upp i en kupé som ter sig annorlunda än innan läsningen. Ibland bara en varm brygga mot magen av en bok. Ett uppbrott som sker precis i slutet av boken (läser i väntan på att någon ska vakna). I sin text »Läsa: ett sociofysiologiskt utkast« vill Georges Perec teckna ett slags läsningens hur; en läsningens ekonomi i förhållande till dess fysiologiska och spatiotemporala omgivning. Han skriver: »Läsa under semestern. Läsningar under ledigheter. Läsningar när man kurerar sig. Läsningar när man är turist.« Han frågar sig, och vi med honom: »Hur uppfattar man en roman som läses mellan Montgallet och Jacques-Bosergent? Hur fungerar detta uppstyckande av texten, detta omhändertagande som avbryts av kroppen, av de andra, av tiden, av det kollektiva livets muller?« Läsa på den slingriga vägen mot Lake Tahoe, titta upp i kurvorna för att inte bli åksjuk. Inse att mitt i Cărtărescus <em>Solenoid</em> står en utbrunnen barrskog. Även själva läsakten är fysisk ... (från de inledande orden Läsningens Rum #64 2022) »

Repertoarnivellering? #5 2022
2022-11-17 I slutet av oktober presenterade Kungliga Operan sitt program för jubileumsåret 2023. Det inleds den 18 januari för att fira den första operan på svenska språket, Francesco Antonio Uttinis Thetis och Pelée till libretto av Johan Wellander, och samtidigt firas grundandet av institutionen Kungliga Operan. Pressträffen i Operans guldfoajé var som vilken säsongspresentation som helst - ingen speciell festivitas. Det talades om att nå en ny publik och det med urpremiären av Michael Karlssons helaftonsopera Melancholia, som bygger på Lars von Triers framgångsrika film. Men hur många nya besökare fångar man in när operan bara ges fem gånger? Jubileumsåret avslutas med Mozarts Don Giovanni, för vilken gång i ordningen på nationalscenen? Ole Anders Tandberg satte upp hela da Ponte-cykeln och Don Giovanni spelades senaste gången juni 2019. Och även i nyuppsättningen görs titelrollen av Jeremy Carpenter. Operans jubileumssäsong består till stor del av repriser av standardverk som ... (ledare Opera #5 2022)»

Utställningskritik #4 2022
2022-11-14 Välkommen till höstens första nummer av Utställningskritik! Följ med våra skribenter till Norrköping, Skokloster, Skärhamn, Stockholm, Paris och Prag för att ta del av aktuella diskussioner och ämnen i museisektorn, omslutande upplevelser och påkostade utställningsproduktioner. Irène Karlbom Häll och Karin Jonsson har recenserat varsin utställning riktad till barn och familjer ... (från Ledare #4 2022)»

Grönland mer än bara natur #3 2022
2022-11-11 DIMMAN LIGGER TÄT över åkrarna och solen kämpar sig tappert igenom diset i ett höstigt naturreservat. Med en kaffe i handen framför en sprakande eld njuter jag av tystnaden och morgonen i Angarns naturreservat norr om Stockholm. Jag har just tillbringat en #nattinaturen tillsammans med mina 11-åriga scouter. En natt under samma himmel som andra invånare i Norden sovit under i september, som en hyllning till vår nordiska friluftstradition. Projektet ”natt i naturen” som friluftsfrämjandet i Sverige, Norge, Finland och Danmark genomför är ett konkret nordiskt samarbete som just nu sker i vår region. • UNDER TVÅ DAGAR är vi ute och vandrar, scouterna, de övriga ledarna och jag. Vi sover i tält, lagar mat över öppen eld och hämtar vatten från en närliggande brunn. Vi lever enkelt i samklang med naturen. Under de två dagarna som hajken pågår ser jag hur en brokig skara barn som enbart har träffats ett par gånger tidigare lär känna varandra, börjar prata med varandra och i takt med att uppgifterna blir mer utmanande också snabbt övar sitt samarbete för att göra upp eld, bygga läger och laga mat tillsammans. • I DET LILLA PERSPEKTIVET så gör scouterna precis det som vi i Föreningen Norden alltid gjort - fast vi gjort det med betoning på mellanfolkligt utbyte över gränserna. I de nya riktlinjerna för Föreningen Norden som Fullmäktige beslutade om i juni så är vår programförklaring om just mellanfolkligt utbyte, det vill säga att människor möts, för dialog och samarbetar central. Med en ny gemensam vision för vårt arbete, och med nya prioriteringar för både den lokala och nationella verksamheten så står vi nu efter fullmäktige stadigt i vår riktning framåt. Den resan ser jag fram emot att göra tillsammans med alla er!»

»Ordets tolkar« 20TAL #7
2022-11-08 I detta temanummer undersöker vi översättningens teori och praktik, och ställer frågor om vem som får översätta och om översättning som politiskt och poetiskt motstånd. • Översättare som Mara Lee, John Swedenmark och Moa Ekbom medverkar med essäer om Anne Carson, Stéphane Mallarmé, Paul Celan, Giuseppe Ungaretti och Homeros. • I Don Mee Chois essä »Översättning är en form=översättning är en antinykolonial form«, tolkad till svenska av Jennifer Hayashida och Andjeas Ejiksson, skriver författaren om erfarenheten att översätta utifrån ett mellanförskap, mellan engelskan och koreanskan. • Magnús Sigurðssons prosatext »Översättarens död«, översatt av John Swedenmark, tar sig an översättningens eufori och många problem genom berättelsen om en namnlös översättare, som kämpar med att förstå ett utdött språk. • I numret fortsätter vi att introducera viktiga röster från Ukraina, den här gången med fokus på kvinnliga prosaister. Julia Iljuchas novell »Grå«, översatt av Susanna Witt, berättar om en fattig övergiven gumma på den ukrainska landsbygden, vars enda sällskap är hennes älskade katt. I ett långt utdrag ur Olena Stiazjkinas roman Lejonet Cecils död hade en mening, översatt av Nils Håkanson, får vi läsa om människoöden som av en slump binds samman av händelser på BB i Donetsk 1986. I romanen gestaltar hon Donbasområdets moderna historia fram till dagens krig och identitetsfrågor • Henrik C. Enbohm möter Ada Limón, USA:s nya poet laureate, i en stor intervju. Vi publicerar också Enbohms översättningar av Limóns poesi. • Numrets debutant är Ellika Lagerlöf.»

En annan berättelse #3 2022
2022-11-02 Som ni kanske vet har Balder sina lokaler i den före detta Strömbackagården i norra Hälsingland. Här är gott om plats, det finns en stor sal och en scen, man kan ordna möten, musik, utställningar och författarkvällar. Just nu har jag lagt ut det nya numrets alla sidor på två långa bord av björk. Texter, bilder, porträtt och poesi kring temat <em>En annan berättelse</em>. Jag går längs borden och läser alla rubrikerna, högt för mig själv, några av dem låter så här: »Inför mig själv tycks jag vara förklädd«, »Sanningen gör oss fria«, »Den medikaliserade psykiatrin behöver en social dimension« och »Vänta inte med att dansa« ... (ur de inledande orden Balder #3 2022)»

Sverigedemokraterna tar makten – finns det anledning till oro? #3 2022
2022-11-01 Dagarna efter valet fylls mitt Facebookflöde av kommentarer från personer som har kollat upp hur människorna i deras kvarter har röstat, och nu ventilerar sin samhörighet med, eller avsky för sina grannar. En kommentar i flödet skiljer sig från de andra: ”är det inte nu vi ska gå ut och prata med varandra, särskilt med dem som har röstat annorlunda?” Varför har det blivit så svårt? När tappade vi förmågan att på ett nyfiket sätt föra ett samtal med politiskt oliktänkande? I en amerikansk studie om politisk polarisering tillfrågades amerikaner - republikaner och demokrater - om de kunde sympatisera med en liten del av det andra lägrets politiska värderingar. 1995 svarade 35 procent av republikanerna i studien att de kunde det. 30 procent av demokraterna uppgav detsamma. 20 år senare ligger sympatierna under 10 procent, i respektive läger. En annan studie jämför hur republikaner känner för demokrater och vice versa. Deltagarna fick gradera sin känsla inför sina politiska motståndare. 100 betydde att man verkligen tyckte om dem, 50: okej och under 10: en känsla av avsky. 1994 var resultatet 45. 20 år senare är resultatet under 8, i båda lägren. På 20 år har amerikaner gått från att tycka att politiska motståndare är okej, till att avsky dem ... (från Ledare Judisk Krönika #3 2022)»

Tema: Kanon #3-4 2022
2022-11-01 FLM Höst/Vinter 2022 innehåller en stor omröstning där 72 filmkritiker och filmvetare listar sina svenska filmfavoriter. Det är en uppdatering av klassikerrankningen som ägde rum i FLM 2012. Då som nu i anslutning till Sight & Sounds globala omröstning (deras egen uppdatering presenteras senare under 2022). Samtliga 72 röstsedlar återfinns i nya dubbelnumret av FLM - och totalt ingår 223 titlar. Beställ det här! Det innehåller analyser, essäer och reportage på temat. Dessutom skriver sju kritiker om sina favoritfilmer långt utanför toppstriden. Charlotte Wiberg, Katarina Hedrén, Joni Hyvönen, Nathan Hamelberg, Julia Finnsiö, Johannes Hagman, med flera medverkar!»

Tema: Nära - Fjärran #4 2022
2022-11-01 Himmel över Wolfen • Kontaktkartan och urvalet • Søvnige objekter • Att upptäcka horisonten • Bilder av de närmaste • En resa genom det ogripbara • Nära så fjärran • Bokprojekt - Collecting I • Portfolio • Omslag Kirstine Autzen»

Tema: Forskning om professioner #2 2022
2022-10-31 Det förra numret av tidskriften ”Nio-Fem” blev inte - som då annonserades - den sista pappersupplagan. Vi ger härmed ut ett nummer till. Vad har förändrats? Vi hoppas att du ska fortsätta läsa vår tidskrift fastän den hädanefter kommer att ges ut i digital form. Därför har vi - på baksidan av detta nummer - ett formulär där du/ni kan ange mejl/kontaktuppgifter dit vi kan skicka den digitala upplagan (se tidningens baksida). Fortsätt läsa och lära alltså! Detta nummer av tidningen kommer att handla om professionsforskning. Vi har visserligen haft ett nummer med det temat tidigare (Nio-Fem nr 1, 2018), men det är ett rikt, växande och för TAM-Arkiv relevant forskningsfält. TAM-Arkiv har ju källorna till de svenska professionsorganisationernas historia ... (inledning #2 2022)»


Nästa sida »
rss 0.91 för Tidskrift.nu: Senaste nummer

Annons:

Senaste nummer:

2022-11-27
Parnass 4 2022

2022-11-17
Opera 5 2022
Kritiker 4 2022

2022-11-14
Utställningskritik 4 2022

2022-11-11
Nordens Tidning 3 2022

2022-11-08
20TAL 7 2022

2022-11-02
Balder 3 2022

2022-11-01
Verk. 4 2022
FLM 3-4 2022
Judisk Krönika 3 2022

2022-10-31
Nio-Fem 2 2022

2022-10-29
Parnass 3 2022

2022-10-27
Signum 7

2022-10-26
Konstperspektiv 4

2022-10-21
Fronesis 74-75 2022

2022-10-15
Signum 6

2022-10-11
Glänta 1-2 2022

2022-10-10
Med andra ord 112 2022

2022-10-06
FokusKina 3 2022

2022-10-05
Populär Astronomi 3 2022

2022-10-03
Akvarellen 3 2022
Kontrast Magasin 1-2 2022

2022-10-02
Medusa 3 2022

2022-10-01
Tidig Musik 3 2022

2022-09-29
Amnesty Press 3 2022

2022-09-16
Fjärde Världen 3 2022

2022-09-14
Opera 4 2022

2022-08-24
Karavan 2 2022

2022-08-23
Divan 1-2 2022
Fronesis 72-73 2022

2022-08-22
Konstperspektiv 3
Hjärnstorm 148-149 2022

2022-08-15
Amnesty Press 2 2022

2022-08-10
Lyrikvännen 3 2022

2022-08-01
Lyrikvännen 2 2022
Populär Astronomi 2 2022

2022-07-20
Med andra ord 111 2022

2022-07-06
Hjärnstorm 146-147

2022-07-04
Kritiker 62 2022

2022-07-02
Världshorisont 2 2022

2022-07-01
Utställningskritik 3 2022

2022-06-24
Signum 5

2022-06-21
Opera 3 2022

2022-06-18
Nordens Tidning 2 2022

2022-06-16
Balder 2 2022

2022-06-15
Sydasien 2 2022

2022-06-14
Akvarellen 2 2022

2022-06-11
20TAL 6 2022
Tidig Musik 2 2022

2022-06-07
KLASS 2 2022

Äldre resuméer