Senaste nummer

Tidskrifterna presenterar innehållet i varje nyutkommet nummer.

Res litterärt! #2 2024
2024-07-21 Parnass nr 2 har temat Res litterärt! och tar oss bland annat med på en resa runt Sverige i jakt på författarinnor som står staty. Berit Linden, konstvetare, har gjort en gedigen kartläggning och analys. Om att böcker kan försätta oss i rörelse skriver litteraturvetaren Camilla Brudin Borg. Pilgrimslitteraturen har fått vandringen längs klassiska leden El Camino att öka från något hundratal på 1980-talet till att över 300 000 vandrare nu årligen når katedralen i Santiago de Compostela i norra Spanien. Redan 1341-1343 gjorde Birgitta Birgersdotter, heliga Birgitta, denna resa. Hon har för övrigt sågats ut ur en ekstam med motorsåg av skulptören Torbjörn Lindgren och kan ses i Upplands Väsby. Maria Wahlström håller föreläsningar på Stockholms universitet om Stockholm i litteraturen och för Parnass lyfter hon några klassiska platser. Charlotta Kåks Röshammar har vandrat i Dan Anderssons fotspår. Karlfeldtsamfundets Ola Nordenfors och Gustaf Bergel berättar om hur de skapat ett tonsättarregister över vår antagligen mest tonsatta poet. Läs också mer om Johan-Olov-sällskapet och Pälle Näver-Sällskapet, liksom om Hjalmar Bergmans resor med sin fru Stina. Med mera! I numret finns också vår populära Sverigekarta och temat ÖPPNA DÖRRAR, med annonser om författarhem och andra litterära resmål och evenemang.»

Förnuft och känsla #2 2024
2024-07-16 Tidskriften Tidig Musik föddes för 45 år sedan och har utvecklats och vuxit tillsammans med tidig musikrörelsen. Starten var ett A5-häfte med maskinskriven text och handtextade rubriker. En av de största förändringarna ägde rum när tidskriften gick över till fyrfärgstryck år 1995. Därefter har formen förfinats genom åren. Med hjälp av ideella krafter har i och med detta nummer de första stegen tagits mot ytterligare förnyelse av tidskriften. Förändringarna är inte dramatiska men ska förhoppningsvis ge Tidig Musik en ännu mer tilltalande och lättläst form. Vi i redaktionen tar gärna emot era synpunkter. Både ris och ros är välkommet. Med detta nummer kommer även dystra nyheter. Två personer som mer än de flesta bidragit till att göra tidig musik till en vida känd och älskad genre har lämnat oss — Lars Brolin och Vassilis Bolonassos. Professor Clas Pehrsson tecknar ett porträtt av vännen och kollegan Lars Brolin, grundare av Drottningholms Barockensemble. Orkestern har turnerat i mängder av länder och är i dag en av Europas äldsta verksamma tidig musikensembler. Vassilis Bolonassos blev för många av oss under ett flertal år en omistlig del av helgfirandet med "Alltid på en söndag" i Sveriges Radios P2. Han var också en viktig kraft som ordförande för föreningen Stockholm Early Music Festival. Konstnärlige chefen Peter Pontvik skriver om sin vän. »

Signum nr 5
Signum nr 5 2024-06-28 Ledare Charlotta Levay: Arbete - ett sätt att delta i Guds skapelse - I dagens samhälle finns det en olycklig tendens att upphöja arbete till ett egenvärde, sannolikt i brist på bättre idéer om vad e...»

Hur blir det med Kungliga Operans ombyggnad? #3 2024
2024-06-25 Hur blir det med Kungliga Operans ombyggnad? • Ja, det kan man fråga sig. Nu föreligger två förslag som regeringen ska ta beslut om. Det har kulturminister Paris Liljestrand (M) lovat ska ske före sommaruppehållet. Det vete katten! Statens fastighetsverk har tagit fram ett mindre kostsamt förslag till ombyggnad som skulle innebära tvinsot för opera- och dansverksamheten vid Gustaf Adolfs torg. • Operaledningen har lagt fram ett motförslag kallat Alternativet som innebär en större utbyggnad på sidorna av nuvarande Rotundan, för att därmed få behålla Hovkapellet i huset. Fastighetsverkets förslag går ut på att musikerna ska repetera på Musikaliska och sedan transportera instrumenten för att stämmas om i orkesterdiket till kvällens föreställning. En orkester som inte bor i sitt operahus är ju fullständigt absurt. • Kulturministern stoltserar med att efter en renovering ‒ oavsett vilket förslag som antas ‒ då ska Operan återta sin ledande plats i svenskt och internationellt operaliv. Det kommer inte att ske då tittskåpsscenen inte är kompatibel med till exempel tyska ledande operahus tekniska faciliteter. Det går inte att samproducera eller ta in låneproduktioner från operahusen i München, Frankfurt eller Hamburg. Något som Göteborgsoperan har gjort med stor framgång - inte minst när det gäller samproduktionerna ... (ur ledaren Opera #3 2024)»

Innehåll Klass #2 2024
2024-06-09 I årets andra nummer av Klass kan vi bland annat läsa om ETC:s Johan Jenny Ehrenberg som berättar om hur klass, kamp, klimat och kön hör ihop, och om hur vi ska besegra farorna som alla till vänster om högerpressen står inför idag. Vi talar med serietecknaren Sofia Lucas om vad man vinner på att inte nöja sig med text när man vill nå fram med sina politiska budskap, och om hur viktigt det är att inte glömma humorn. • Vi beger oss till en arbetarlitteraturfestival i Florens, där arbetarnas kamp för att behålla jobbet sker samtidigt som litteraturen exponeras på olika scener i den bilfabrik där mässan har sin plats. • Numrets Skrivarskola har i detta nummer tema ”Experiment”. Vad händer när AI får skriva din berättelse? Vårt historiska porträtt denna gång handlar om den ”obotliga pessimisten”, författaren Folke Fridell, som i flera böcker bland annat gestaltade maktordningen i arbetslivet, något han själv fick uppleva redan som barn. • Vi talar med Linnea Garli, en av de medverkande författarna i antologin En viktlös skärva av tid i Gaza - en poetisk antologi till stöd för Palestina. Varför ska vi engagera oss i en konflikt som sker så långt borta? Och får vi som inte har en personlig koppling ens uttala oss? Antologin har samlat drygt 60 medverkande och många kan räknas som arbetarskrivare. • Vi träffar dessutom redaktörerna Anna Arvidsdotter och Marie Hållander mitt i arbetsprocessen av Föreningen Arbetarskrivares kommande antologi, liksom vi möter årets arbetarskrivarstipendiat Monica Anjefelt. • Dessutom i vanlig ordning: novell, tänkvärda essäer och bitska krönikor!»

Innehåll Akvarellen #2 2024
2024-06-02 Kära läsare och akvarellmålare! • Jockum Nordström är en av Skandinaviens mest kända samtida konstnärer, representerad på gallerier och museer världen över, men han är också författare och illustratör både till diktsamlingar och de populära barnböckerna om Sailor & Pekka. Maria Molin har träffat honom i ateljén i Stockholm inför hans kommande utställning på Bo Bjerggaard i Köpenhamn. • Ida Rödén låter Martin Ålund berätta om sina fantastiska akvareller från hans resor i Indien och Marianne Gross har skrivit en artikel om satirtecknaren Storm P., en dansk konstnär som ritade och målade för dagspressen, något vi tyvärr ser alltmer sällan. Jag har intervjuat Carina Köster som är NAS vice ordförande men också konstnär och en populär kursledare. Den intervjun är början på en serie reportage med medlemmarna som röstades in i styrelsen på årsmötet på Nordiska Akvarellmuseet, så vi ska lära känna dem lite bättre. • Tack vare Marianne Gross arbete finns nu alla NAS utgivna konstkataloger representerade i Det Kongelige Biblioteks arkiv i Köpenhamn. Det är fint att se hur NAS historia tas om hand och företräds på våra konst- och kulturinstitutioner. Akvarellen som material lever vidare och utvecklas hela tiden i olika riktningar, men det är gott att veta att historien finns där om man behöver lite inspiration! • Önskar er alla en riktigt fin sommar, fylld av måleri! ( Ledare Akvarellen #2 2024)»

Signum nr 4
Signum nr 4 2024-05-31 Ledare Magdalena Dahlborg: Var nyktra och vaksamma men inte rädda - I det här numret av Signum vill vi bidra till det gemensamma samtalet om AI och några av de frågor som uppstår i ljuset av de nya t...»

Våld ofta orsak till kvinnors hemlöshet, vår 2024
2024-05-28 </html> Om du följer SocialPolitik märker du säkert att arvsfondsprojektet Förnya det sociala reportaget gör avtryck på vår sajt. Den här veckan har vi haft besök av journaliststudenter från Jakobsbergs folkhögskola. Det blev fina samtal om erfarenheter av att leva i utsatthet, hur journalistik kan förändra och om lyckan att spela elbas. Besöket avslutades med annorlunda stadsvandringar. Här syns halva gruppen med stadsvandrare Tess. • I veckans nyhetsbrev hittar du också en recension av utställningen Ett nytt ljus och så får du tips om en sedan länge död japansk filmskapare som lever genom sina filmer. • Hoppas att du tycker SocialPolitiks texter är intressanta.»

Ukraina blickar framåt #10-11 2024
2024-05-21 Under de senaste två åren har Ukrainas författare, forskare, kritiker och konstnärer mobiliserat sig för att ge aktivt stöd till folket och armén. När den ryska propagandamaskinen gör sitt yttersta för att förneka och osynliggöra den ukrainska kulturen och dess historia återvänder folket till litteraturen och konsten för att finna ny styrka. 20TAL har arbetat med detta 160 sidor tjocka nummer, »Ukraina blickar framåt«, sedan våren 2022. Det utkommer tio år efter vårt första stora nummer om Ukrainas litteratur och kultur, ett mångårigt projekt som just blev färdigt när Ryssland började sitt krig mot Ukraina. Vårt nya nummer, del två, är den mest omfattande introduktionen till Ukrainas litteratur på svenska, med översättningar av Susanna Witt, Nils Håkanson, Olena Jansson, Britt-Marie Ingdén-Ringselle, Sofia Uggla, Ida Börjel och Mikael Nydahl.»

Det svenska sångarundret #2 2024
2024-05-17 Innebörden i rubriken än känd sedan länge och nu har den förstärkts ytterligare under vintern. I det här vårnumret intervjuas vår internationellt verksamma sopran Christina Nilsson av frilansjournalisten Åsa Nilsson. Christina Nilsson slog igenom som Aida på Kungliga Operan 2018 och sedan dess har hon gestaltat den etiopiska prinsessan på en mängd europeiska operascener. Just nu är hon aktuell med Elisabeth i Tannhäuser i Frankfurt. Vi recenserar uppsättningen i vårt nästa nummer. I sommar debuterar hon vid Wagnerfestspelen i Bayreuth och i mars 2025 väntar hennes Metropolitandebut som Aida. En annan av våra yngre sopraner, Åsa Jäger, gjorde nyligen en dundrade succé som Senta i Den flygande holländaren på Göteborgsoperan. Det blev hennes svenska genombrott efter att med stor framgång ha sjungit Brünnhilde i Valkyrian och Siegfried i tyska Coburg. Nu i maj ska hon sjunga Brünnhilde i Valkyrian med Kent Nagano i Elbphilharmonie i Hamburg och vid Dresdner Musikfestspiele. Det kan bli hennes stora internationella genombrott. Senta verkar bli aktuell igen för Jäger, då i Tyskland ... (från ledaren Opera #2 2024)»

Innehåll Med andra ord #118
2024-05-14 Jennifer Hayashida om att översätta Sara Lidmans Hjotronlandet till engelska, om trådar mellan bondska och pidgin, om makt och språk, centrum och periferi. • Hans-Jacob Nilsson intervjuas om sin nyöversättning av George Eliots Middlemarch. • Carin Bartosch Edström om ordvitsar och kulturella konnotationer vid översättandet av Asterix. • Axel Englund lyssnar in vokalljuden när han översätter den allra första kompletta Dylan Thomas diktsamlingen som ges ut på svenska. • Rebecka Kärde har läst Emily Wilsons nyskapande tolkning av Homeros Illiaden. • Claes Wahlin om att härmas - om de luddiga gränserna mellan att skriva och att översätta i den engelska 1600-talslitteraturen. • Torbjörn Wahlstedt letar rim och referenser som lirar med Brechts chansoner. • John Swedenmark har läst Tova Gerges nyöversättning av Shakespeares Sonetter.»


Nästa sida »
rss 0.91 för Tidskrift.nu: Senaste nummer

Annons:

Senaste nummer:

2024-07-21
Parnass 2 2024

2024-07-16
Tidig Musik 2 2024

2024-06-28
Signum 5

2024-06-25
Opera 3 2024

2024-06-09
KLASS 2 2024

2024-06-02
Akvarellen 2 2024

2024-05-31
Signum 4

2024-05-28
SocialPolitik Maj 2024

2024-05-21
20TAL 10-11 2024

2024-05-17
Opera 2 2024

2024-05-14
Med andra ord 118 2024

2024-05-13
OEI 102-103 2024

2024-05-10
Haimdagar 1-2 2024

2024-05-02
Fjärde Världen 1 2024
Glänta 3-4 2023
Amnesty Press 1 2024

2024-04-29
Konstperspektiv 2
Tidig Musik 1 2024

2024-04-26
Signum 3
Nio-Fem 1 2024

2024-04-05
Populär Astronomi 1 2024

2024-03-17
Medusa 1 2024

2024-03-16
Hjärnstorm 154-155 2023

2024-03-09
Akvarellen 1 2024

2024-03-08
Signum 2

2024-03-07
Opera 1 2024

2024-03-03
Parnass 1 2024

2024-02-19
Konstperspektiv 1

2024-02-05
Amnesty Press 4 2023

2024-01-27
Divan 3-4 2023

2024-01-26
Signum 1

2024-01-25
Haimdagar 1-2 2024
Karavan 4 2023
Med andra ord 117 2023

2024-01-20
Tidig Musik 4 2023

2024-01-15
Hjärnstorm 152-153 2023

2024-01-10
Utställningskritik 5 2023

2024-01-03
Medusa 4 2023

2024-01-02
Parnass 4 2023

2023-12-29
Akvarellen 4 2023

2023-12-13
Fjärde Världen 4 2023

2023-12-12
Populär Astronomi 4 2023

2023-12-08
Signum 8

2023-11-29
Opera 5 2023

2023-11-18
Amnesty Press 3 2023

2023-11-16
Teatertidningen 4 2023

2023-11-12
Med andra ord 116 2023

2023-11-08
20TAL 9 2023

2023-11-01
Utställningskritik 4 2023

2023-10-27
Signum 7

Äldre resuméer