Senaste nummer

Tidskrifterna presenterar innehållet i varje nyutkommet nummer.

Konstperspektiv nr 4
Omslag av tidningen visar konstverk av Ferdinand Evaldsson - vit relief 2024-10-16 Alltid senaste nytt från konstens värld i Sveriges största renodlade konstmagasin»

Innehåll Akvarellen #3 2024
2024-10-13 Höstens konstprogram är redan i full gång med galleriöppningar och museiutställningar över hela Norden och det är alltid lika kul att se vilka konstnärskap som vi kommer få presenterade. Maria Molin har intervjuat vår omslagskonstnär, Christine Ödlund, som kommer ställas ut under hösten på Nordiska Akvarellmuseet. Christine Ödlunds konstnärskap har ett starkt band till naturen och att läsa om hennes arbete ger verkligen en ny ingång till växternas liv och dess många beståndsdelar. I Finland har Sofia Simelius träffat Hanna Saarikoski som berättar om sitt arbete med akvarell som ett material för både rumsliga gestaltningar och fria, snabba porträtt. Saarikoskis porträtt vill fånga människan i relation till naturen, och vår plats i den. Hennes målningar bär ett sagolikt berättande. Vi fortsätter in i sagans värld när Marianne Gross träffar danska konstnären Julie Nord. Nords akvareller tycks befinna sig helt inne i en Alice i Underlandet-värld och sätter den unga flickans vuxenblivande i centrum. Hennes målningar är rika på detaljer och man känner omsorgen i utförandet. Själv har jag intervjuat Guðmundur Ármann Sigurjónsson, NAS landrepresentant på Island, som berättat om sitt konstnärskap och liv. Ármann är en mångfasetterad konstnär med en lång karriär. Han berättar om hur akvarellen fick honom att måla utomhus och hur ett litet nordiskt akvarellsällskap kan uppstå och berika ens liv. Jag hoppas ni får en inspirerande läsning och en härlig höst.»

Innehåll Utställningskritik #4 2024
2024-10-11 Museet som arena för politiskt motstånd • NAOM redan i konkurs • Nordbor - ett konfliktfritt bländverk • Foto, konst och historiska vingslag i Arles • Visuella dopaminkickar på nya NAOM • Gustavianum för kungar, konstälskare, studenter och småbarn • Att starta om • Vackra Skogen brister i detaljerna • Kondenserade minnen av en sjökatastrof»

Åsa Jäger #4 2024
2024-10-03 Sopranen Åsa Jäger tilldelas Tidskriften OPERAs pris 2024 för sin tolkning av Senta i Richard Wagners opera Den flygande holländaren på Göteborgsoperan. Jäger har just inlett en internationell karriär, inte minst när hon har sjungit Brünnhilde i Valkyrian i dirigenten Kent Naganos konsertanta version i Hamburg, Dresden och nu senast vid festspelen i Luzern. I den här versionen jobbar Nagano med tidstrogna instrument. Åsa Jäger kommer också att sjunga Brünnhilde i både Siegfried och Ragnarök med honom. • Närmast väntar Senta igen, nu i tyska Coburg. Det var här som hon väckte internationell uppmärksamhet efter att ha gestaltat Brünnhilde i både Valkyrian och Siegfried. Prisutdelningen äger rum vid en konsert på Göteborgsoperan söndagen den 1 december, där Åsa Jäger också kommer att sjunga. • Den segdragna frågan kring Kungliga Operans renovering verkar fortfarande hänga i luften. Statens fastighetsverk (SFV) har i dagsläget ingen plan för hur den ska gå till. Projekteringen verkar inte ha kommit i gång. SFV ber att få återkomma senare i höst. A never ending story. Hur ska teatern under sådana premisser kunna göra en repertoarplanering värd namnet? Och var ska Operan spela sina produktioner när nationalscenen kommer att hålla stängt under fem år? • Det enda vettiga är att bygga ett nytt operahus som motsvarar dagens behov när det gäller att producera opera. Att bara lappa och laga nuvarande byggnad räcker inte. Problemet med ett föråldrat operahus kommer att kvarstå. • När dessa rader skrivs har vi just fått ett generöst bidrag från Anders Walls Stiftelse. Vi producerar både en papperstidning och en digital version av OPERA, som är mer aktiv än någonsin. Sedan ett drygt år tillbaka har vi utökat vår närvaro på sociala medier - hemsidan, Facebook och Instagram -, där föreställningsrecensioner läggs ut så snart en uppsättning haft premiär. Nu kan du läsa dagsfärska recensioner och ta del av operanyheter direkt i din mobil, surfplatta eller dator. Som prenumerant på papperstidningen har du tillgång till allt digitalt innehåll - recensioner, nyhetsnotiser, tips och minnesord - samt vårt digitala arkiv från 2015 och framåt. Är du pappersprenumerant har du tillgång till allt detta. Om inte, kan du teckna en digital prenumeration för endast 39 kronor i månaden (se s.9). Givetvis har även digitala prenumeranter full tillgång till arkivet. Ge bort OPERA i julklapp! Tipsa vänner och familj om att bli digitala prenumeranter, så fler får tillgång till vår samlingsplats för allt inom opera!»

Kultur & Samhälle höst 2024
2024-09-30 Ett kulturår som gått - och snart börjar ett nytt • Förfallet inom Kriminalvården • Kafé 44 var en häftig och nyttig miljö för unga rebeller 1998 • Cornelis förvandlade vardagen till poesi • Vårt nationella trauma • Populärt på SocialPolitik.com! »

Poesin till hösten #3 2024
2024-09-22 »Vi har alltid läst poesi, den finns nedlagd i oss sedan begynnelsen. Det blir en väldigt påver kultur utan poesi.« Så sa poeten Nina Södergren i en intervju jag gjorde med henne våren 2004. Det var i Stenåsa på sydöstra Öland, intervjun finns Balder nr 2/2004, tema Havet. I numret som ni nu läser, hösten 2024, är Öland tillbaka. I Eva Finders vackra höstbilder, i Lennart Sjögrens nya diktsamling Regnbågen och i Anna Rydstedts dikter. Läs också Mats Granbergs presentation av poeten Gertrud Knepler och Marie Lundquists hälsning till översättaren Anders Bodegård.»

I minnet #156
2024-09-14 Vi har glömt vad det här numret handlar om, men kanske letandet efter vad som är viktigt säger något som kan guida er vidare rakt upp eller rakt ner eller rakt fram eller rakt inåt. Lyssna på småbitarna, de faller till marken, försök foga samman dem… …rör……………vatt……papp.………Varje gång vi återvänder till ett minne så blir kopplingarna till minnet allt fler, samtidigt som vi ändrar lite på det………..…….an.… ..post it-lappar………..kludd i kalendrar………………..dagbok…………………breven till sig själva tjugo år in i framtiden……………… sjo.………………………….blick…………………..sudd…………Mmmmmmmm…..Tack detsamma, du!………Hä va ju kr….krrrrrr….hehe……….den där, du vet……..du vet……..jaså…..hehe…………….vila tillsammans……….. slutnaögonupprepningövningoåterkalleligtåterupplevandebesvärjelsepåminnels…………………………..krossade………andas……………………………………………………………… …………………………………….tyst………tyst! jag hittar inte hem………förvräng……else…………………………… oviljaförlustdödenlämnandehågkomster………………………………………hästen……… …..rut..…………………………virvl..…..…………………….avhugg………….. ………vi…påhitt……………… …………..verklighet..….sex stycken……………..var……ur……tt….nre;……….en, …….ädsla, Und…….det,…….heten………….ken……och……och……och……skan …………..elser……………..nen……..oooooooooooooooooooooooooch……..dlingar……äsch…hehe… dööööööööööööööööööööööööööö……sj…sch…….….stiger ner i underjorden……… …………………floooooooooooooooooo…där minnet av det förgångna…………as ut och sjä-sjä-sjä……………..…………………..else…….äsch….hehe… ………….Lethe………….. Dnjepr.……………….fantasifoster ………släng det däri…………..»

Signum nr 6
Signum nr 6 2024-09-13 Ledare Ulf Jonsson: Religiös tro behöver kritiskt tänkande - Frånvaron av en intellektuellt välgrundad teologi bidrar till att trosläran förfaller antingen till en intetsägande relativism, utan varje...»

Innehåll Medusa #2 2024
2024-09-10 Oleksandr Symonenko berättar initierat om sarmaterna som härskade över landområdena norr om Svarta havet under århundradena före och efter vår tideräkning. Artikeln tar avstamp i de rika gravhögar som man har undersökt, och sätter sedan in både gravgodset och sarmaterna som kultur i den antika världen. • Skyterna är kanske det mest kända av nomadfolken från antiken, men deras efterföljare, de bosatta senskyterna, är desto mer bortglömda. Elena Dzneladze berättar här om senskyternas tillvaro i gränslandet mellan Svarta havet i syd och de nomadiserande sarmaternas land i norr, och om deras kultur, klädedräkt, och gravskick. • Oliver och olivolja utgjorde basen i kosthållet i Medelhavsområdet under antiken och gör det än idag. I denna artikel får vi lära känna olivträdet ur ett jordbruksperspektiv: hur odlades och sköttes oliv-träden och hur skördades oliverna? Vi får också veta mer om olivoljans och dess biprodukters övriga användningsområden, däribland som doftbärare i parfymer, som ingrediens i medicinska salvor och som doftbärare i parfymer, som ingrediens i medicinska salvor och som lampolja, men också som bekämpningsmedel i jordbruket. • Författaren Gunnar Ekelöf förhöll sig till antiken i flera verk under 1900-talet. Med utgångspunkt i dikten "Samothrake" och dess referenser till slaget vid Thermopyle, analyserar Torsten Rönnerstrand antikens betydelse för Ekelöfs minst sagt mångbottnade författarskap. • Låg Rom närmare Mälaren under 1600-talet? På Skoklosters slott fin många exempel på hur det romerska idealet tillämpats i arkitekturen. Konstvetaren Cecilia Karlsson redogör för 1600-talets bruk av antikreception på det uppländska barockslottet. • I detta nummer av Medusa bjuder Svante Hellberg på en ordentlig genomgang av romerska skor och skoetikett. Hellberg utforskar både litterära och arkeologiska evidens för att ge oss en inblick i de olika skor som romare och romarinnor bar under antiken. »

Innehåll Utställningskritik #3 2024
2024-09-01 I detta årets tredje nummer av Utställningskritik bjuds det på ett flertal recensioner av aktuella utställningar kompletterat med museidebatt, guldprisutdelning och mer utforskande texter om museologi och miljöhumaniora. Kanske lite sommarläsning för dig som inte hann ta del av alla artiklar under våren?»

Glänta #1 2024
2024-08-29 I Gläntas nya nummer samtalar den palestinska författaren Adania Shibli med Balsam Karam & Elisabeth Hjorth & Hanna Nordenhök. Tre samtal som har blivit en enda text. Här finns också konstkollektivet HAWAF som till Glänta producerat en specialversion av deras museum för Gaza, Sahab Museum, som går att vika ut ur numret. Dessutom ett kapitel ur Gloria Anzaldúas klassiska verk Borderlands / La Frontera, samt förintelseöverlevaren Jean Amérys text om självmordet. Samt dikter av Doaa Kamel, Sofia Junes, Leif Holmstrand och UKON. Och den tyska medieteoretikern Bernhard Siegerts genomgång av dörrar, och deras materiella och symboliska betydelser.I Gläntas nya nummer samtalar den palestinska författaren Adania Shibli med Balsam Karam & Elisabeth Hjorth & Hanna Nordenhök. Tre samtal som har blivit en enda text. Här finns också konstkollektivet HAWAF som till Glänta producerat en specialversion av deras museum för Gaza, Sahab Museum, som går att vika ut ur numret. Dessutom ett kapitel ur Gloria Anzaldúas klassiska verk Borderlands / La Frontera, samt förintelseöverlevaren Jean Amérys text om självmordet. Samt dikter av Doaa Kamel, Sofia Junes, Leif Holmstrand och UKON. Och den tyska medieteoretikern Bernhard Siegerts genomgång av dörrar, och deras materiella och symboliska betydelser.»


Nästa sida »
rss 0.91 för Tidskrift.nu: Senaste nummer

Annons:

Senaste nummer:

2024-10-16
Konstperspektiv 4

2024-10-13
Akvarellen 3 2024

2024-10-11
Utställningskritik 4 2024

2024-10-03
Opera 4 2024

2024-09-30
SocialPolitik Höst 2024

2024-09-22
Balder 3 2024

2024-09-14
Hjärnstorm 156 2024

2024-09-13
Signum 6

2024-09-10
Medusa 2 2024

2024-09-01
Utställningskritik 3 2024

2024-08-29
Glänta 1 2024

2024-08-21
Konstperspektiv 3

2024-08-20
Karavan 2 2024

2024-08-19
OEI 104-105 2024
Utställningskritik 2 2024

2024-08-09
Fjärde Världen 2 2024

2024-07-21
Parnass 2 2024

2024-07-16
Tidig Musik 2 2024

2024-06-29
Balder 2 2024

2024-06-28
Signum 5

2024-06-25
Opera 3 2024

2024-06-09
KLASS 2 2024

2024-06-02
Akvarellen 2 2024

2024-05-31
Signum 4

2024-05-28
SocialPolitik Maj 2024

2024-05-21
20TAL 10-11 2024

2024-05-20
Karavan 1 2024

2024-05-17
Opera 2 2024

2024-05-14
Med andra ord 118 2024

2024-05-13
OEI 102-103 2024

2024-05-10
Haimdagar 1-2 2024

2024-05-02
Fjärde Världen 1 2024
Glänta 3-4 2023
Amnesty Press 1 2024

2024-04-29
Konstperspektiv 2
Tidig Musik 1 2024

2024-04-26
Signum 3
Nio-Fem 1 2024

2024-04-20
Balder 1 2024

2024-04-05
Populär Astronomi 1 2024

2024-03-17
Medusa 1 2024

2024-03-16
Hjärnstorm 154-155 2023

2024-03-11
Utställningskritik 1 2024

2024-03-09
Akvarellen 1 2024

2024-03-08
Signum 2

2024-03-07
Opera 1 2024

2024-03-03
Parnass 1 2024

2024-02-19
Konstperspektiv 1

2024-02-05
Amnesty Press 4 2023

2024-01-27
Divan 3-4 2023

Äldre resuméer