Senaste nummer

Tidskrifterna presenterar innehållet i varje nyutkommet nummer.

Innehåll #1 2025
2025-04-25 Vi tar en titt på jätteobservatoriet SKAO, möter Rymdstyrelsens nya generaldirektör Ella Carlsson och tar reda på vad som ska hända med de gamla observatorier som nu ska säljas. Allt detta - och mycket mer - hittar du i Populär Astronomi nummer 1, 2025.»

Innehåll Medusa #1 2025
2025-04-24 <strong>Den grekiska mytologin</strong> fortsätter fascinera oss människor än idag. Somliga myter tycks mer fängslande än andra, såsom berättelsen om hur Hades förde bort den unga Persefone till underjorden. I sin artikel diskuterar Andrea Nyholm denna myt som idag är ett populärt tema i romantisk och erotisk skönlitteratur. <strong>Vilka kopplingar står att finna mellan antik mysteriekult och tidig kristendom?</strong> Och vilken relation hade de eleusinska mysterierna till den allt mäktigare stadsstaten Athen? Otto Linderborg utforskar Demeterhymnen, ett av västerlandets äldsta bevarade litterära verk, ur vilket en "politisk kosmologi" träder fram. <strong>Under det politiskt laddade samhällsklimatet</strong> vid tidpunkten för det andra triumviratet tog den romerska kvinnan Tanusia en stor risk när hon konfronterade Octavianus på teatern och bad honom skona hennes makes liv. Evelina Marmander utforskar platsens betydelse och kvinnligt agerande under senrepublikansk tid. <strong>"För antikens greker var idrotten kultur"</strong> - så heter Torsten Rönnerstrands artikel i vilken han reflekterar över såväl Pindaros hyllningsdikter till segrare i idrottstävlingar som antikens influenser på dagens olympiska spel. <strong>Antikens påverkan på svensk kultur</strong> har varit märkbar sedan renässansens intåg under 1500-talet, och myter om heroer och gudar har en nästan ständig dragningskraft som kommer till uttryck i diverse medier. Mårten Ericson utforskar hur antiken gestaltas i 1500- och 1600-talens svenska flotta - med exempel från utsmyckningar av regalskeppen Vasa och Äpplet, där två mytiska karaktärer träder fram. DEN SVENSKA DÖDAHAVSEXPEDITIONEN <strong>Richard Holmgren & Anders Kali </strong> HADES OCH PERSEFONE <strong>Andrea Nyholm </strong> DEMETERHYMNEN OCH DE ELEUSINSKA <strong>Otto Linderboig </strong> TANUSIA - MAKT OCH POLITIK UNDER DET ANDRA TRIUMVIRATET<strong>Evelina Marmander</strong> FÖR ANTIKENS GREKER VAR IDROTTEN KULTUR <strong>Torsten Rönnerstrand </strong> GREKISKA GUDAR I SVENSKA FLOTTANS DJUP <strong>Mårten Ericson </strong> RECENSIONER <em>Helmets and Body Armour in New Kingdom Egypt</em> av Alberto Maria Pollastrini, <strong>Daniel Henningsson</strong> <em>Platon. En biografi</em> av Robin Waterfield, <strong>Jan Hoff</strong> TIPS <em>Antioch in Syria: A History from Coins (300 BCE-450 CE)</em> av Kristina M. Neumann, <strong>Daniel Henningsson</strong> MEDUSA FRÅN SPARTA <strong>Lovisa Lundholm </strong> OMSLAGSBILD: Medlemmar i Swedish Dead Sea Expedition i al-Lisansom den tidiga kristendomen identifierade som Sodom. Foto: SDSE»

CBA vol 68
2025-04-24 Inget tema, bara fler berättelser. Låt oss alla gå till stjärnorna! Eller kanske framtiden, om det finns något sådant? Det här är berättelser för att ta dig bort och för att föra dig tillbaka, eventuellt förändrade. Du måste bara prova! »

Innehåll #1 2025
2025-04-12 Om ursprungsfolk och etniska minoriteter sedan 1984. I detta nummer finns att läsa bland annat om Grönland, en intervju med krimtataren "Lilia", maoriernas rättigheter på Nya Zeeland ifrågasatta, Leonard Peltier fri efter nästan 50 års fångenskap, med mera. Tryck här för hela innehållsförteckningen!»

Vad är liv? #3-4 2024
2025-04-10 Vad är det egentligen som förenar allt det vi kallar liv? Det finns ingen allmänt erkänd definition av vad liv är, vare sig inom fysik, kemi, biologi eller filosofi. Hur livet började är en fråga som heller inte fått något riktigt svar och är då en öppen fråga. Det gäller även mänskligt liv. Vad som juridiskt räknas som ett mänskligt liv enligt aborträtten skiljer sig från arvsrätten som i sin tur skiljer sig från straffrätten. • Tidskriften Gläntas nya nummer gör ett antal försök att svara på dessa och andra livsavgörande frågor, i essäer, samtal, kortprosa och konstnärliga bidrag. • Michael Lachmann & Sara Walker skiljer mellan liv och levande Kristina Hultegård ställer aborträtt mot arvsrätt mot straffrätt David Dunér tänker genom livets idéhistoria Morgan Cable, Lee Cronin & Martin Rahm samtalar om hur allt började Dunja Kasim följer blodets vägar Joakim Stenhammar kartlägger starflockens organisationsstruktur Katja Aglert låter det mer-än-mänskliga ta gestalt Elise Ingvarsson hör ett lunglöst skratt Jean Améry flätar samman tid och liv Jessica Abbott & Erik Persson gör en (anti)definition av livet Nicole Karafyllis ser in i den bioteknologiska framtiden Khashayar Lykke Nadere­h­vandi besöker en skånsk fröbank Malte Persson jämför sin egen essä med livet.»

Kampen om kroppen #1 2025
2025-04-09 Peak demokrati i världen vände neråt för 15 år sedan. Innan dess levde hälften av världens invånare i en demokrati, 2023 var det endast 29 procent. Den antidemokratiska vågen drivs idag ofta av nationalistiska, reaktionära och populistiska ledare och partier, något som också lett till försvagade rättigheter för kvinnor i många länder, påpekade professor Staffan Lindberg, på forskningsinstitutet V-dem i Amnesty Press i höstas. Det samma gäller för sexuella och reproduktiva rättigheter; abortfrågan och hat mot hbtqi-personer har visat sig vara tacksamma slagträn i kulturkriget. Vi har sett det i Ryssland, Ungern och Polen ... (från ledaren #1 2025)»

Signum nr 2
Signum nr 2 2025-03-21 Ledare Ulf Jonsson: Guds existens åter aktuell -Ännu fram till millennieskiftet förmodade många att moderniteten och vetenskapens framsteg skulle göra frågan om Gud irrelevant. Den förmodan har visat sig v...»

Essäer och några dikter #157
2025-03-08 För 47 år sedan startade några unga konstnärer och "kulturarbetare" i Boden Hjärnstorm. Initiativtagaren och sammanhållande kraft var Staffan Kling. • Fram till detta nummer är det han som varit vår ansvarige utgivare. Det var ett tag sedan han själv deltog i det redaktionella arbetet. Ändå har han hela tiden funnits där, inte långt ifrån, i någons telefon strax före och efter redaktionsmötena, kommit med synpunkter, idéer och förslag, som det senaste, att till hösten borde vi satsa på ett renodlat essänummer! Inga dikter eller andra fristående konstnärliga bidrag skulle vara med. Sådant material fanns ju ändå inbäddade i essäerna. Själv skulle Staffan komma in med en av de längsta han någonsin skrivit, en om minne kontra glömska. Den var vi bekanta med. Staffan hade redan pratat om den här essän i flera år. Han beklagade att den inte blivit färdig till nr 156 tema minne, som vi under våren höll på att färdigställa, men fick han bara sommaren på sig skulle den vara klar. • Nu blev det inte så. Staffan gick bort i början av juni. När vi städade ur hans lägenhet hittade vi inget som var färdigskrivet bland högarna med tidningsurklipp, fullskrivna spiralblock och anteckningar på lösa lappar, som baksidan på gamla räkningar och uppsprättade fönsterkuvert. • Saker blir inte alltid som planerat. Nya saker dyker också upp. I samband med Staffans begravning i Boden fick vi ett kuvert med dikter Staffan skrivit mellan att han var arton och tjugo. En vän hade lånat dem några decennier tidigare för att se om han kunde tonsätta några av dem. • Det här blev alltså inget renodlat essänummer. Istället för den där stora essän som aldrig blev av har vi med några dikter skrivna ett par år innan Staffan 1977, endast tjugotvå år gammal, drog i gång Hjärnstorm. (Hjärnkontoret #157)»

Utställningskritik #1 2025
2025-03-04 Kulturarv angrips i Ukraina och Gaza. Donald Trump avskedar chefen för National Archives och försöker lägga ned musei- och biblioteksmyndigheten IMLS. Tillgången till kulturarv, kulturyttringar och utbildning skrämmer de auktoritära ledarna; varför skulle de annars ge sig på museer, bibliotek och kultäåurmiljöer? • Museiåret 2024 är till ända. I 28 publicerade recensioner har våra läsare kunnat hålla sig uppdaterade kring återöppnade museer, nya basutställningar och det ständiga flödet av tillfälliga utställningar på svenska museer. I detta årets femte nummer har våra skribenter besökt Bildmuseet i Umeå, ArkDes i Stockholm, Järnvägsmuseet i Gävle och Upplandsmuseet i Uppsala. • Utställningsrecensionerna är kärnan i Utställningskritiks utgivning och vi är glada över ett fortsatt produktionsstöd från Kulturrådet även för 2025. Likt många andra kulturtidskrifter har vi fått ett något minskat stöd. Därför vill jag även tacka våra annonsörer samt medlemmarna i UtställningsEstetiskt Forum, den ideella förening som ger ut tidskriften.»

Operaarkitektur #1 2025
2025-02-18 Nu har äntligen renoveringsplanerna för nationalscenen, Kungliga Operan, fått sin lösning. Teatern och Statens fastighetsverk har presenterat en gemensam plan som innebär moderniserade, funktionella lokaler och där den hela den konstnärliga verksamheten samlas inom huset. Detta möjliggörs genom att den statliga finansieringen på 3,2 miljarder förstärks med privata donationer på 300 miljoner. • Redan nu pågår akuta underhållsåtgärder på operahusets tak och fasader. Sedan kan man bara undra om de anslagna medlen kommer att räcka till. Det gjorde det inte när Nationalmuseum renoverades och byggdes om. Här spräcktes budgetramarna rejält. Genom Operans renoveringsplaner begravs nog frågan om ett nytt operahus på oöverskådlig tid, något som inte har kommenterats i media. • I årets första nummer av OPERA skriver vi om flera tyska operahus som också har akuta renoveringsbehov. Skräckexemplet här är renoverings- och saneringsarbetet för Oper Köln, som nu har pågått i tio år. Kostnaderna är uppe i gigantiska summor, och man undrar om det inte hade varit bättre att ha satsat på ett nytt operahus från början. Staatsoper i Stuttgart står inför samma problem som Stockholm, men här är politikerna oense om hur man ska gå vidare med både renoveringen och finansieringen. I samma artikel skriver vi även om planerna kring tillkomsten av tre nya tyska operahus, eftersom de tidigare efterkrigsbyggnaderna inte håller måttet för dagens högteknologiska scenteknik. • (Ur ledaren Opera #1 2025)»

Innehåll #4 2024
2025-02-11 Redaktionen har nåtts av det tråkiga beskedet att vår danska systertidskrift Custos avslutar utgivningen till årsskiftet. Vi håller kontakten med dem för att se om vi kan vara dem till någon hjälp, eller om det finns saker vi kan lära oss av dem. Det är prövande tider i kulturen, men Custos problem har inte varit främst det finansiella, utan att antalet personer som har velat engagera sig i att skriva för tidskriften har minskat. • I nuläget är detta inte ett stort problem för Tidig Musik - vi är glada att ha ett antal skribenter som gärna skriver om varierande ämnen. Men det är en påminnelse om hur viktigt det individuella engagemanget är för att vi skall få den kultur vi vill ha, och vill uppmuntra våra läsare att ta tid och engagera er i de kulturyttringar ni bryr er mest om, oavsett om det handlar om tidig musik eller inte! Vi kommer fortsätta hålla kontakt med Tidig Musik och Custos i Danmark, och hoppas att det här inte blir ett avslut, utan bara en kortare paus som kan leda till något gott på sikt. • Men tillbaka till vinterns nummer av Tidig Musik. Med den tråkiga bakgrunden av Custos situation känns det extra roligt att presentera detta något brokiga och temafria nummer. Innehållet är brett och kommer från ett stort antal skribenter, varav några skriver i tidskriften för första gången. • Saga Samuelson inleder med en djupdykning i barockdans ... (inledande ord Tidig Musik #4 2024)»


Nästa sida »
rss 0.91 för Tidskrift.nu: Senaste nummer

Annons:

Senaste nummer:

2025-04-25
Populär Astronomi 1 2025

2025-04-24
CBA 68 2025
Medusa 1 2025

2025-04-12
Fjärde Världen 1 2024

2025-04-10
Glänta 3-4 2024

2025-04-09
Amnesty Press 1 2025

2025-03-21
Signum 2

2025-03-08
Hjärnstorm 157 2024

2025-03-04
Utställningskritik 1 2025

2025-02-18
Opera 1 2025

2025-02-11
Tidig Musik 4 2024

2025-02-07
Signum 1
Haimdagar 5-6 2024

2025-02-02
Medusa 4 2024

2025-01-25
Utställningskritik 5 2024

2025-01-24
Amnesty Press 4 2024

2025-01-15
Populär Astronomi 4 2024

2025-01-08
20TAL 12 2024

2024-12-24
CBA 66-67 2024

2024-12-22
Glänta 2 2024

2024-12-16
Cora 79 2024

2024-12-13
Signum 8

2024-12-12
Fjärde Världen 3-4 2024

2024-12-08
Parnass 4 2024

2024-11-27
Opera 5 2024

2024-11-18
Amnesty Press 3 2024

2024-11-15
Populär Astronomi 3 2024

2024-11-09
Omkonst Höst 2024

2024-11-01
Signum 7

2024-10-30
Tidig Musik 3 2024

2024-10-28
Medusa 3 2024

2024-10-26
Haimdagar 3-4

2024-10-16
Konstperspektiv 4
Cora 78 2024

2024-10-13
Akvarellen 3 2024

2024-10-11
Utställningskritik 4 2024

2024-10-03
Opera 4 2024

2024-09-30
SocialPolitik Höst 2024

2024-09-22
Balder 3 2024

2024-09-14
Hjärnstorm 156 2024

2024-09-13
Signum 6

2024-09-10
Medusa 2 2024

2024-09-01
Utställningskritik 3 2024

2024-08-29
Glänta 1 2024

2024-08-22
CBA 65

2024-08-21
Konstperspektiv 3

2024-08-20
Karavan 2 2024

2024-08-19
OEI 104-105 2024
Utställningskritik 2 2024

2024-08-14
Parnass 3 2024

Äldre resuméer